Nordea sänker boräntorna

Ekonomi Nyheter Onsdag den 25 mars sänker Nordea bolåneräntorna på samtliga löptider med mellan 0,03 och 0,20 procentenheter (enligt tabellen nedan). 

Nordeas bolånechef Michael Skytt kommenterar sänkningen:
Michael Skytt, bolånechef Nordea

Michael Skytt, bolånechef Nordea

Varför sänker Nordea bolåneräntorna?

– Efter Riksbankens sänkning av styrräntan till -0,25 i förra veckan så har marknadsräntorna sjunkit något. Då blir det billigare för oss att låna pengar och vi strävar alltid efter att ha ett konkurrenskraftigt bolåneerbjudande.
Kan man räkna med fler sänkningar framöver?
– Det är svårt att säga, det beror på hur marknadsräntorna utvecklas framöver. Vi befinner oss i en speciell situation med unikt låga räntor och vi följer utvecklingen noga.
Hur ska man tänka kring rörlig eller bunden ränta?
– Vad som passar dig bäst beror helt på din ekonomiska situation. Riksbankens räntebana, alltså deras prognos för reporäntan, är dock flack så förmodligen förblir räntorna låga även ett tag framöver vilket talar för att en rörlig bolåneränta (3-månadersräntan) är ett bra val. Samtidigt så sjunker nu bolåneräntorna med lite längre bindningstid till en väldigt låg nivå, vilket också kan vara ett bra val. Ett bra alternativ är också bolån med räntetak, som fungerar som en rörlig bolåneränta men som aldrig kan gå högre än en tidigare bestämd nivå.
– Med så låga räntor som vi har just nu är det också viktigt att amortera. Börja med de dyraste krediterna. Om du har rörlig bolåneränta är en extraamortering bästa lösningen, väljer du istället att ändra din amorteringsplan krävs ett kreditbeslut om du i framtiden skulle vilja minska din amorteringstakt igen.

Löptid Förändring
procentenheter
Bolåneränta
3 mån bunden ränta -0,03 2,02
1 år bunden ränta -0,03 2,02
2 år bunden ränta -0,05 2,08
3 år bunden ränta -0,19 1,99
4 år bunden ränta -0,10 2,30
5 år bunden ränta -0,20 2,30
8 år bunden ränta -0,20 3,25
Läs fler nyheter om boende och bolåneräntor:
Så funkar nya amorteringskraven. Publicerad 2015-03-11