• Okategoriserade

Bostadsåret 2011: Rekordutbud präglade bostadsmarknaden 2011

2011 har utbudet av villor och bostadsrätter varit rekordstort jämfört med 2010. Och när 2012 inleds finns det fortfarande väldigt många bostäder till salu i hela Sverige. Det visar färsk statistik från bostadssajten Bovision.se. Andra förändringar under året är att priserna sjunkit något samt att annonstiderna blivit kortare jämfört med för ett år sedan.

Utbudet av bostäder under 2011 har varit stort hela året. Men framförallt har det varit mycket över det normala sedan juni månad. Det har gjort att antalet villor till salu under 2011 i genomsnitt har varit 26 procent fler än under 2010. Antalet bostadsrätter har varit 20 procent fler.

– Det rekordstora utbudet verkar inte mattas av, säger Ulf Magnusson, VD för Bovision. Rekordutbudet i kombination med rapporter om dämpade priser gör att vi börjar se mer av en köparens marknad för bostäder än vad vi har varit vana vid. Det är också intressant att vi inte ser någon rädsla för att lägga ut objekt till salu. Vid finanskrisen 2008 bromsades verkligen försäljningen av bostäder. Det ser vi inte nu, trots eurokrisen.

Som vanligt sjunker bostadsutbudet i december månad jämfört med november, 17 procent för villor och 18 procent för bostadsrätter. Men fortfarande råder ett rekordutbud på den svenska bostadsmarknaden. Jämfört med december för ett år sedan har villorna nämligen blivit 55 procent fler och bostadsrätterna 44 procent fler.

– Det stora utbudet stämmer överens med den bild man får när man talar med mäklare att det görs en hel del affärer på marknaden, säger Ulf Magnusson.

Det stora utbudet beror inte på att bostäderna ligger osålda under lång tid. De tider som bostadsannonserna ligger ute har sjunkit under året. I genomsnitt tog det 131 dagar att sälja en villa i december 2010, jämfört med 111 dagar i december i år. Motsvarande siffror för bostadsrätter är 88 dagar för december 2010 respektive 84 dagar för december 2011.

Priserna på såväl villor som bostadsrätter har sjunkit under året. Enligt Mäklarstatistik har villapriserna minskat med 4 procent och bostadsrätterna blivit 2 procent billigare i genomsnitt i landet.

Flest bostäder finns det till salu i Skåne (5988 villor och bostadsrätter), Stockholms län (5305) samt Västra Götalands län (4000).

Förändringar på bostadsmarknaden i siffror:

– Totalt finns det just nu 16 198 villor och 12 026 bostadsrätter till salu i hela landet.

– Jämfört med i december förra året har utbudet av villor ökat med 55 procent och antalet bostadsrätter till salu har ökat med 44 procent.

– Totalt under hela 2011 har det genomsnittligt varit 26 procent fler villor till salu än under 2010. Motsvarande siffra för bostadsrätter är 20 procent.

– Den genomsnittstid som villor annonseras ut är 111 dagar, jämfört med 131 dagar i december 2010. Bostadsrätter annonseras ut under i genomsnitt 84 dagar, jämfört med 88 dagar i december 2010.

– Enligt Mäklarstatistik har priserna på villor sjunkit 4 procent och på bostadsrätter 2 procent under året.

Bovision kan ta fram specialstatistik över bostadsannonseringen för samtliga kommuner i Sverige. Hör av er till clara.froberg@greenhillrelations.se så hjälper vi till.

För mer information, vänligen kontakta: 
Ulf Magnusson, VD Bovision,
tel: 070-5690928, e-post: ulf.magnusson@bovision.se

Om Bovision 
Bovision.se är Sveriges första marknadsplats för bostäder på internet. På bovision.se finns allt från hyres- och bostadsrätter till villor och utlandsbostäder. Här möts såväl köpare och säljare, nyproducenter och utlandsförmedlare som hyresgäster och hyresvärdar. Bovision grundades i Kalmar 1994 och bovision.se lanserades 1996. Företaget ingår sedan 2006 i den finska mediekoncernen Alma Media som driver marknadsplatser för bostäder i elva länder.

Du gillar kanske också...