Ordnad ekonomi underlättar dejting

En ny Nordeaundersökning visar att den som dejtar bör ha ordning på sin ekonomi om man har seriösa avsikter med relationen. Tre av fyra svenskar skulle dra sig ur ett fortsatt dejtande om dolda skulder avslöjas.

Ingela Gabrielsson, privatekonom

– Undersökningen visar att ärlighet och generositet är viktiga ingredienser i relationsbyggandet. Det är mer långsiktigt att vara ärlig vad gäller ekonomin redan från början, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Undersökningen visar att kvinnor är mer observanta på mannens ekonomi än tvärtom. Kvinnor är också mer benägna än män att avbryta relationen vid ekonomiska problem. Fyra av fem kvinnor ogillar dolda skulder medan motsvarande siffra för männen är cirka 70 procent.

– Kvinnor bör sträva efter ökad ekonomisk självständighet, medan männen kanske borde fundera lite mer på den tilltänkta partnerns ekonomiska situation, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Skillnader mellan unga och äldre
I yngre åldrar, mellan 18 och 25 år, upplever drygt hälften att det är negativt om dejten inte vill betala sin del av gemensamma aktiviteter. Bland äldre, mellan 55 och 65 år, handlar kritiken mest om stora lån, snålhet, tomma löften, och dejtens konsumtionsvanor.

I ett stadigt förhållande finns mer överseende med partnerns ekonomiska vanor. Men var femte svensk irriterar sig ändå på att partnern blundar för den ekonomiska verkligheten.

– Mitt råd är att man bör sträva efter ett delat ansvar och därmed en delad kunskap om vilka ekonomiska förutsättningar man har. Den som har mest kunskap får mer makt över ekonomin, vilket är värt att betänka, säger Ingela Gabrielsson.

Undersökningen bygger på intervjuer med cirka 1000 personer mellan 18 och 65 år.

Du gillar kanske också...