Nordea kommenterar studie om bostadsbristen

Nybyggarkommissionen, som har i uppdrag att komma med förslag på åtgärder för att minska bostadsbristen i Sverige, presenterade idag en rapport med 63 förslag. Kommissionen föreslår bland annat att bolånetaket slopas och ersätts av en amorteringskultur, med huvudregeln att hushållen amorterar av sina lån.

Hans Jacobson, chef för svenska bankverksamheten på Nordea

Hans Jacobson, chef för svenska bankverksamheten på Nordea

– Det nuvarande bolånetaket har både för- och nackdelar. Det har bidragit positivt till en långsammare lånetillväxt. Samtidigt är det en uppenbar nackdel att taket gör det svårt för ungdomar att etablera sig på bostadsmarknaden, i synnerhet i storstäderna, säger Hans Jacobson, chef för den svenska bankverksamheten i Nordea.

– I Nordea är vi positiva till en sund amorteringskultur och vi pratar alltid amorteringsplaner med våra kunder vid rådgivningstillfället. I dagens låga ränteläge är det klokt att alltid amortera. Ju mer vi stärker amorteringskulturen, desto bättre.  Mindre skuldsättning ger en ekonomisk buffert för framtiden, säger Hans Jacobson.

I Nybyggarkommissionen deltar Göran Persson, tidigare statsminister; Stockholmsprofilen Agneta Dreber samt den tidigare statssekreteraren Olle Wästberg. Kommissionen har gjorts möjlig genom finansiering från företagen NCC, Nordea och Tyréns. Förslagen och slutsatserna som redovisas i rapporten är kommissionärernas egna.

Läs mer om Nybyggarkommissionens förslag i pressmeddelandet

Du gillar kanske också...