Varannan svensk tror på stigande bopriser

Allt fler svenskar tror på stigande bostadspriser. För de kommande 12 månaderna tror 52 procent på fortsatt stigande priser, en markant ökning jämfört med 45 procent för ett år sedan. Samtidigt tror allt färre på stigande boräntor, enligt Nordeas undersökning om boendeekonomi.

Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea

Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea

Under det senaste året har andelen svenskar som tror på stigande bostadspriser tydligt ökat. Drygt varannan svensk tror nu på stigande bostadspriser, jämfört med 44 procent i mars och 45 procent i oktober 2013. Det visar Nordeas boendebarometer där man halvårsvis tar temperaturen på svenskarnas syn på bostadsmarknaden.

– Man lutar sig gärna på hur det sett ut bakåt, och mot den bakgrunden är det många som räknar med att bostadspriserna ska stiga och att boräntorna ligger still. Det är tydligt att man inte har hunnit ta in de förändringar, i form av höjda skatter och skärpta amorteringskrav, som faktiskt kan komma att påverka vårt ekonomiska utrymme de kommande åren, säger Ingela Gabrielsson, Nordeas privatekonom.

Vad gäller synen på boräntorna tror nu en av tre, 32 procent, på stigande boräntor, jämfört med 51 procent för ett år sedan. Andelen som tror att bostadsräntorna kommer att ligga still ökar till 52 procent, jämfört med 36 procent för ett år sedan.

Läs mer: Pressmeddelande och Nordeas boendebarometer (pdf).

Du gillar kanske också...