Nya amorteringskrav: Så påverkas du

Michael Skytt, bolånechef Nordea

Michael Skytt, bolånechef Nordea

Den 11 november föreslog Finansinspektionen att alla nya bolånetagare ska amortera ner sina bolån till 50 procent av bostadens värde. Detta ska ske i två steg. Först ska minst två procent årligen amorteras ner till 70 procents belåningsgrad, sedan minst en procent ner till 50 procents belåningsgrad. Nordeas bolånechef Michael Skytt förklarar vad detta innebär för dig: 

När börjar de nya kraven att gälla?
– Finansinspektionen ska först definiera och fastställa de nya reglerna mer detaljerat och sedan ska de ut på remiss. Det är därför troligt att de träder i kraft under första halvåret 2015.

Hur påverkar de nya reglerna Nordeas kunder?
– Det är viktigt att notera att de nya reglerna bara gäller nya bolån. Den stora skillnaden blir för de kunder som amorterat ner till 70 procent. De har tidigare kunnat sluta amortera. Nu ska de fortsätta att amortera ner till 50 procent.

Varför gäller det bara nya kunder?
– Man kan inte ändra spelreglerna för ingångna avtal. Vi kommer dock att diskutera amortering med befintliga kunder med en belåning mellan 50 och 75 procent till exempel i samband med villkorsändringar, men det blir inte tvingande. Om en befintlig kund höjer sitt lån gäller dock de nya amorteringsreglerna.

Kommer detta att påverka efterfrågan på bolån?
– Troligen inte, man kan dock tänka sig att befintlig kund med ett investeringsbehov i bostaden tar av sitt sparkapital istället för att låna och omfattas av det nya regelverket. Möjligen kommer det också dämpa prisökningstakten på bostäderna.

Läs mer på Finansinspektionens hemsida.

Du gillar kanske också...