Fi avvaktar med amorteringskravet

Finansinspektionen (Fi) lämnade idag besked om att de inte kommer att gå vidare med lagkravet om amorteringskrav på grund av oklarheter kring vilket mandat myndigheten har. Fi skriver i ett pressmeddelande att de därför kommer avvakta med det fortsatta regelarbetet och att amorteringskravet därför inte kommer att vara på plats den 1 augusti.

Michael Skytt, bolånechef Nordea

Michael Skytt, bolånechef Nordea

Nordeas bolånechef Michael Skytt kommenterar beskedet:
– Vi är, precis som vi tidigare varit mycket tydliga med, för en sund amorteringskultur och har i flera år arbetat för att stärka amorteringskulturen. Det har också gett resultat – den senaste bolåneundersökningen från Fi visar bland annat att 9 av 10 låntagare med hög belåningsgrad amorterar och att amorteringstakten ökar.

Så vad kommer ni kräva av era kunder nu?
– Vi fortsätter i enlighet med tidigare rekommendationer från Bankföreningen och inväntar hur FI agerar. Det innebär att våra kunder amorterar nya lån ner till 70 procent på 10 år. Vi diskuterar naturligtvis även tillsammans med våra kunder ytterligare amortering och gör en individuell amorteringsplan för varje kund.

Om ni var villiga att gå på Fi:s linje att amortera ner till 50 procent, varför kan ni inte göra det på egen hand?
– Vi tycker att det är viktigt att få enhetliga riktlinjer för hela branschen. Vi kan inte heller gå i förväg om det kommer nya regler om ett halvår. Därför väljer vi att invänta och se vad som nu händer.

Läs Fi:s pressmeddelande.

Du gillar kanske också...