Boränteprognos: Boräntorna kan bottna snart

Annika Winsth, chefekonom

Annika Winsth, chefekonom

Boräntorna kan sjunka ytterligare i höst och Riksbanken kommer att sänka reporäntan i december. Det skriver Nordeas ekonomer i en färsk boränteprognos.

– Vi tror att både boräntan med den kortaste löptiden och de bundna boräntorna kan komma ned ytterligare något i närtid, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth.

Bankernas upplåningskostnader har minskat, framförallt sedan i somras. Det har gjort att den korta boräntan har sänkts kraftigt. Nordeas 3-månaders ränta har exempelvis sänkts med 1.20 procentenheter i år medan Riksbanken under samma period sänkt reporäntan med 0.50 procentenheter.

– På det senaste räntemötet lät Riksbanken reporäntan ligga still, men räntebanan indikerar en räntesänkning i december. Svag tillväxt och stigande arbetslöshet samtidigt som inflationen är under målet är skäl till att Riksbanken sänker räntan ytterligare i år, sannolikt med 0,25 procentenheter, säger Annika Winsth.

Läs mer i boränteprognosen.

Du gillar kanske också...