Allt fler tror på stigande bopriser och räntor

En ny Nordeaundersökning om boendeekonomi visar att andelen svenskar som tror på stigande bostadspriser har ökat kraftigt, från 31 procent till 45 procent jämfört med förra året. Drygt hälften av svenskarna räknar också med stigande räntor.

Ingela Gabrielsson, privatekonom.

Ingela Gabrielsson, privatekonom.

Undersökningen bygger på intervjuer med cirka 1000 personer och visar att det är främst bland äldre, smålänningar och norrlänningar som tron på stigande priser har ökat mest. Men det är bland Stockholmare, 18-25 -åringar och de med allra högst inkomster som boprisoptimismen är som högst.

–  Det är ett faktum att bostadspriserna ökar, särskilt i storstadsområdena dit många söker sig för att jobba. Det blir mer och mer viktigt att noga undersöka vilka rimliga bostadsalternativ som finns inom pendelavstånd, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

51 procent av svenskarna räknar nu med stigande boräntor jämfört med 24 procent för ett år sedan. I takt med att tron på stigande räntor blir starkare, ökar även andelen svenskar som oroar sig för sin boendeekonomi.

–  Den bästa åtgärden är att rent konkret ta reda på vad en högre ränta skulle kosta per månad. Stiger boräntan med en halv procentenhet på ett lån på två miljoner kostar det drygt 800 kronor mer per månad före ränteavdrag. Skulle räntan gå upp med en hel procentenhet blir räntekostnaden närmare 1 700 kronor dyrare per månad, före ränteavdrag. Testa vad din ekonomi tål genom att redan nu spara motsvarande belopp varje månad, säger Ingela Gabrielsson.

Läs mer i pressmeddelandet

Läs undersökningen: Boendebarometer

 

Du gillar kanske också...